Новини

След “Фестивали в черно и бяло“


24 ноември 2015 12:12

Скъпи колеги и приятели, за тези от вас, които не успяха да присъстват на Международната конференция на Българската фестивална асоциация  "Фестивали в черно и бяло", която се проведе на 19. ХI. 2015 г. в зала 7 на НДК, ето и кратко резюме на това, което се случи:

На събитието беше представена дейността на БФА, включително трите проекта на Асоциацията - 1. "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа"; 2. "Календар на фестивалите - София" и 3. Проект "Българо - норвежко партньорство за прозрачна и ефективна публична подкрепа на културния сектор в България".

Основен фокус на конференцията беше "Бяла книга с анализи и предложения за реформи в сферата на фестивалите в България", съдържаща структурирани предложения за изграждане на нови механизъм за публично финансиране на фестивалите. Книгата можете да намерите безплатно на български и английски език.

Г-жа Карина Екронес - Заместник–ръководител на посолството на Кралство Норвегия, откри конференцията, подчертавайки добрите българо - норвежки отношения и пожелавайки успех на фестивалната асоциация в посока подобряване полето на фестивалите в България. Беше прочетен и поздравителен адрес от вицепремиера и министър на вътрешните работи г-жа Румяна Бъчварова.

Наши официални гости бяха също представители на общините Велико Търново, Стара Загора, Варна, София, Троян, Пловдив, Русе и Габрово (пълния списък на представителите на общините можете да намерите тук). В конференцията участваха още представители на Министерство на туризма и Министерство на културата, представители на посолствата на Кралство Норвегия, САЩ и Австрия, редица чуждестранни културни институти, представители на НПО-та, представители на НДК, студенти, фестивални организатори и много други.

Бяха проведени редица ползотворни дискусии на представителите на българската културна сцена с експерти от норвежки културни експерти - Андерш Рюкя - Генерален мениджър на Норвежката фестивална асоциация, Юрид Воглан – представителката на академичното поле в Норвегия и Арнфин Беркестран - зам.  председател на Съвета по изкуствата в Норвегия. Бяха обсъдени теми като връзката на културата с туризма, за функцията на фестивалите като инструменти за социален, културен и икономически растеж, за въвеждането на нови механизми на смесено (държавно и общинско) финансиране, с минимум три годишен хоризонт на финансова подкрепа и пр.

Благодарим на всички за участието и за конструктивните разговори и споделени мнения. Ние от БФА съзнаваме, че процесът на промяна на съзнанието и възприемане на фестивалите като важна и неизменна част от културната сцена на страната е дълъг и сложен. Също така съзнаваме, че имплементирането на нови механизми за финансиране и регламентирането на държавното и общинско участие в тях ще бъдат обект на множество бъдещи дискусии и работни срещи. Работейки в тази посока, БФА ще продължава да се вслушва в мнението на сектора и да организира подобни форуми за публично споделяне на активното гражданско мнение, а ако вие искате да споделите с нас междувременно, можете да го направите тук.

В рамките на деня се проведе и официална церемония по награждаването на фестивалите, спечелили европейски лейбъл за качество, част от проекта "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа". Повече за церемонията можете да научите тук.

Конференцията "Фестивали в черно и бяло" се проведе с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИК 2009 - 2014. За организирането на конференцията съдействаха Столична община и Национален дворец на културата.

Представените презентациите на експертите по проекта можете да намерите по-долу.

Презентации:

Последни новини

Festival Brunch ::: Varna Summer Edition

Много сме щастливи, че форматът Festival Brunch, който Българска фестивална асоциация стартира в началото на 2018 година в столицата ще гостува във Варна в рамките на Международен музикален фестивал “Варненско л ...

15 юни 2018 18:40

Още

Festival Brunch Vol. 4 ::: Медиация

В края на месец юни ни очаква поредната среща от серията Festival Brunch, която ще е и последната за столицата преди лятото. Тема на събитието: МЕДИАЦИЯ Медиацията е един от най-ефективните извънсъдебни способ ...

15 юни 2018 18:07

Още

Гост-лекторите на Festival Brunch Vol. 3

Броени дни до съботната ни закуска, когато наши специални гости ще бъдат лекторите по дизайн мислене арх. Виолетка Славова и арх. Мария Стайнова - от DesignThinking.bg, водещата агенция за иновации в България, която в ...

23 май 2018 10:38

Още

ЗА БФА

Българска фестивална асоциация (БФА) е гражданска организация, която има за цел създаването и поддържането на благоприятна среда за развитие на фестивалите в България.

БФА е организация, която обединява близо 20 български фестивала от различни сектори наизкуството (включително визуални изкуства, кино, музика, театър и други), фестивали с различна големина, бюджети и географски обхват.Българска фестивална асоциация е член на Европейска фестивална асоциация, което е признание за нас и нашите членове.

КОНТАКТИ

Българска фестивална асоциация
Офис: гр.София 1504,
ул. "Панайот Волов" № 3

Лице за административен контакт:

Мария Русева
GSM: ++359 888 359 679
email: office@bfa.bg

ПОЛЕЗНИ ДОКУМЕНТИ

Документи за членство в БФА:

 

Проект "Българо - норвежко партньорство за прозрачна и ефективна публична подкрепа на културния сектор в България" се осъществява с оргомното съдействие и финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИК 2009 - 2014г. Повече за програмата можете да научите на www.ngogrants.bg 

Конференция  "Фестивали в черно и бяло" - презентации на експертите по проекта.

Documents in English

 

 

 

 

Проект "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа"

Други полезни документи: