Новини

На 8-ми юли стартира поредното издание на фестивала „Сцена на вековете“


14 юни 2017 08:04

10 заглавия – опера, балет, оперета и мюзикъл са в афиша на тазгодишното издание на фестивала „Сцена а вековете“. Емблематичното музикално събитие на историческата крепост Царевец във Велико Търново ще продължи от 8 юли до 8 септември. На откритата сцена в Двореца на средновековните български царе най-добрите си спектакли за сезона ще представят оперите от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и  Стара Загора. За първи път на  фестивала ще се представи единственият в страната Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“. Великотърновската трупа ще покаже едно от най-популярните си заглавия – оперетата  „Цигански барон“ от Йохан Щраус.
     „Сцена на вековете“ 2017  стартира на 8 юли с две от най-известните класически произведения – кантатата „Кармина Бурана” от Карл Олф и балетът „Болеро“ по музика на Равел, които ще се играят последователно. Две заглавия в една вечер – операта „Селска чест“ от Пиетро Маскани и балeта „Делвата“  от Алфредо Казела ще могат да се видят и на 26 август.  Ще бъдат представени и оперите „Лучия Ди Ламермур“ от  Доницети (15 юли), „Мария Десислава“ от Парашкев Хаджиев (4 авгууст), „Манон Леско“ от  Пучини (11 август) , „Норма“ от Белинии (19 август) и „Трубадур“ от Джузепе Верди (8 септември).
  Под звездите на Царевец през лятото ще могат да се видят и два от хитовите мюзикъли на ХХ век -  „Котките“ на Андрю Лойд Уебър на 21 юли и “Коса“ на 5 септември.
Финалът на сезона ще e в Летния театър на Велико Търново с концерта „ФОНДАЦИЯТА в операта“ на 8 септември.
Специално за публиката след всеки спектакъл ще бъде излъчвано емблематичното за Велико Търново аудио-визуалнно шоу „Царевград Търнов – Звук и светлина“. 
„Сцена на вековете“ е първия у нас оперен фестивал на открито, който се провежда на крепостта Царевец във Велко Търново от 1985 г. За изминалите години на сцената в Двореца са представени над 30 от най-добрите световни и български оперни и балетни заглавия. Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново, която от 2016 г.го разви в Летен сезон на българските оперни театри. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017-2018.
     Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на eventim.bg r и и в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново.

Още за „Сцена на вековете“ на http://www.opera.velikotarnovo.info и на https://www.facebook.com/opera.vt/?ref=bookmarks

Последни новини

Festival Brunch ::: Varna Summer Edition

Много сме щастливи, че форматът Festival Brunch, който Българска фестивална асоциация стартира в началото на 2018 година в столицата ще гостува във Варна в рамките на Международен музикален фестивал “Варненско л ...

15 юни 2018 18:40

Още

Festival Brunch Vol. 4 ::: Медиация

В края на месец юни ни очаква поредната среща от серията Festival Brunch, която ще е и последната за столицата преди лятото. Тема на събитието: МЕДИАЦИЯ Медиацията е един от най-ефективните извънсъдебни способ ...

15 юни 2018 18:07

Още

Гост-лекторите на Festival Brunch Vol. 3

Броени дни до съботната ни закуска, когато наши специални гости ще бъдат лекторите по дизайн мислене арх. Виолетка Славова и арх. Мария Стайнова - от DesignThinking.bg, водещата агенция за иновации в България, която в ...

23 май 2018 10:38

Още

ЗА БФА

Българска фестивална асоциация (БФА) е гражданска организация, която има за цел създаването и поддържането на благоприятна среда за развитие на фестивалите в България.

БФА е организация, която обединява близо 20 български фестивала от различни сектори наизкуството (включително визуални изкуства, кино, музика, театър и други), фестивали с различна големина, бюджети и географски обхват.Българска фестивална асоциация е член на Европейска фестивална асоциация, което е признание за нас и нашите членове.

КОНТАКТИ

Българска фестивална асоциация
Офис: гр.София 1504,
ул. "Панайот Волов" № 3

Лице за административен контакт:

Мария Русева
GSM: ++359 888 359 679
email: office@bfa.bg

ПОЛЕЗНИ ДОКУМЕНТИ

Документи за членство в БФА:

 

Проект "Българо - норвежко партньорство за прозрачна и ефективна публична подкрепа на културния сектор в България" се осъществява с оргомното съдействие и финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИК 2009 - 2014г. Повече за програмата можете да научите на www.ngogrants.bg 

Конференция  "Фестивали в черно и бяло" - презентации на експертите по проекта.

Documents in English

 

 

 

 

Проект "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа"

Други полезни документи: