Описание фестивали

Международен музикален фестивал „Варненско лято“


04 май 2015 16:23

Международният музикален фестивал “Варненско лято” се провежда всяка година през юни и юли, а от 2016 - и през септември. Създаден през 1926, той е най-старият музикален фестивал в България и един от първите в Европа. През 2016 с богата програма и гости от Европейската асоциация на фестивалите бе отбелязана 90-годишнината на този престижен форум. Фестивалът има многожанров характер.Програмата e структурирана в шест модула:

Основна програма – Симфонична и камерна музика

Международна лятна академия - майсторски класове, концерти и конкурс

Музикална лаборатория „Варненско лято”

На границата с класиката/Crossover

Опера и балет на открито

Старинна и барокова музика


 

Получил национален и международен престиж, днес фестивалът е представителен форум на българското и световното музикално творчество и изпълнителско изкуство в областта на класическата музика.

Девизът на първите организатори "да обединят най-добрите музикални сили на страната" намира своето продължение в програмната политика за популяризиране на българската музикална култура. Редица български произведения са прозвучали за първи път в рамките на "Варненско лято". Традиционно е участието на Варненските музикални институти и на именити български изпълнители и състави.

Впечатляващо е присъствието на солисти, диригенти, симфонични и камерни оркестри, хорове, оперни ансамбли, балетни състави от цял свят. Съхранявайки дългогодишната традиция, днес фестивалът обогатява програмата си с проекти, насочени към приобщаване на нови публики и работа с младежката аудитория.

От 1987 фестивалът членува в Европейската асоциация на фестивалите и през 2009 е домакин на Ателието на младия фестивален мениджър, а през 2011 - на Генералната асамблея на асоциацията.


 

За ММФ „Варненско лято” 2016:

http://www.varnasummerfest.org/

http://www.kultura.bg/bg/article/view/24890

http://www.kultura.bg/bg/article/view/24937

http://www.kultura.bg/bg/article/view/25048

Последни новини

Позиция на БФА по повод конкурс на Национален фонд „Култура”

Публикуваме текста на официалното писмо, което Българска фестивална асоциация входира днес 21.12.2017г. (четвъртък) в Министерство на културата. До: Боил Банов Министър на културата на Р. България Адрес: гр. ...

21 декември 2017 16:56

Още

Приветствие от новия изпълнителен директор на БФА

Уважаеми фестивални организатори, партньори и съмишленици, Фестивалите имат невероятната способност да бъдат пространства на диалог между различни общности, да „действат“ като платформи за споделяне на ...

18 декември 2017 09:59

Още

БФА с нов изпълнителен директор

Уважаеми колеги, партньори и съмишленици, С огромно удоволствие, обявявам назначаването на Светлозара Христова на поста Изпълнителен директор на Българска фестивална асоциация. Светлозара се присъединява към екипа ...

15 декември 2017 13:24

Още

ЗА БФА

Българска фестивална асоциация (БФА) е гражданска организация, която има за цел създаването и поддържането на благоприятна среда за развитие на фестивалите в България.

БФА е организация, която обединява близо 20 български фестивала от различни сектори наизкуството (включително визуални изкуства, кино, музика, театър и други), фестивали с различна големина, бюджети и географски обхват.Българска фестивална асоциация е член на Европейска фестивална асоциация, което е признание за нас и нашите членове.

КОНТАКТИ

Българска фестивална асоциация
Офис: гр.София 1504,
ул. "Панайот Волов" № 3

Лице за административен контакт:

Мария Русева
GSM: ++359 888 359 679
email: office@bfa.bg

ПОЛЕЗНИ ДОКУМЕНТИ

Документи за членство в БФА:

 

Проект "Българо - норвежко партньорство за прозрачна и ефективна публична подкрепа на културния сектор в България" се осъществява с оргомното съдействие и финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИК 2009 - 2014г. Повече за програмата можете да научите на www.ngogrants.bg 

Конференция  "Фестивали в черно и бяло" - презентации на експертите по проекта.

Documents in English

 

 

 

 

Проект "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа"

Други полезни документи: