Проекти

„Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“


04 май 2015 16:39

На 11 юни 2014г. беше стартиран сайтът на проект „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“(ЕФФЕ) www.effe.eu. ЕФФЕ е пилотен проект на Европейската комисия, лансиран от Европейската фестивална асоциация (EFA). „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“представлява нова интернационална фестивална платформа, която е насочена към всички фестивали в Европа.

Проектът предвижда връчване на така наречения лейбъл „Европейски фестивал“, който ще е знак за качество, предлагащ международно признание за работата на фестивалите и предоставящ по-добър достъп до информация за тези фестивали на техните партньори и публики.

В края на проекта определени фестивали ще получат и фестивална награда „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“, която ще признаваща високите постижения на дадени фестивали, задаващи тенденциите в съответното поле.

Проектът предвижда създаването на фестивални хъбове във всички страни членки на Европейския съюз. Хъбовете ще служат като контактна точка за артисти, фестивали, представители на бизнеса, политици и местната публика. Тяхната задача е да създадат, развият и популяризират ЕФФЕ платформата в техните страни. Всеки фестивален хъб излъчва жури от експерти, които да оценяват кандидатурите на фестивалите.  Българската фестивална асоциация (БФА) беше избрана да изпълнява ролята на фестивален хъб по проекта.
Към момента има 16 избрани хъба. Ако държава-членка на ЕС не разполага с фестивален хъб, организаторите на програмата ще гарантират, че заявленията от тази страна ще бъдат пренасочени към журито на ЕФА и ще бъдат оценени.

Процедурата по кандидатстване ще се извършва в следния ред:

1) Подаване на попълнена апликационна форма от всеки фестивал, желаещ да участва в проекта. Апликационната форма можете да намерите http://www.effe.eu/festival/register. Моля, имайте предвид, че кандидатурите се подават само на английски език. Крайният срок за кандидатстване е 15 ноември 2014г.

2)  Преминаване през оценката на българско жури, което предстои да бъде  излъчено от БФА. Оценката ще бъде базирана на критерии, зададени от създателите на програмата. След селекцията, от страна на журито от България, фестивалите, които са били одобрени, ще преминат към оценяване от международно жури.

3)      Международното жури, излъчено от Европейската фестивална асоциация, ще направи финалната селекция на фестивалите, получаващи европейския лейбъл и/или награда. Победителите ще бъдат признати вътре и извън техните страни, като създателите на стандарти за качество. Наградата също се фокусира върху фестивали със сериозен ангажимент към Европа в рамките на техните програми, като ги насърчава да предоставят положителен образ на Европа и нейните ценности.

Фестивалите, наградените с европейския лейбъл и/или награда,  ще бъдат включени във фестивален справочник (гайд)с европейско значение и качество, който справочник ще се разпространява широко и ще бъде рекламиран на глобално ниво. Той ще съдържа важна информация за фестивалите, статии за тях и други полезни сведения. Гайдът, който ще съществува както на хартиено издание, така и в интерактивна онлайн версия,  ще бъде представен на Фестивална Гала през есента на 2015 година.

Получателите на лейбъла и получателите на наградата ще се възползват от по-голяма видимост, ще имат нови възможности за комуникация, по-нататъшно участие на фестивалите им в артистичната общност, и признание за дължимите им стойности.

Повече информация можете да намерите на: www.effe.eu или на www.bfa.bg

Последни новини

Гост-лекторите на Festival Brunch Vol. 3

Броени дни до съботната ни закуска, когато наши специални гости ще бъдат лекторите по дизайн мислене арх. Виолетка Славова и арх. Мария Стайнова - от DesignThinking.bg, водещата агенция за иновации в България, която в ...

23 май 2018 10:38

Още

Festival Brunch Vol. 3 ::: Дизайн мисленето

Тема на събитието: ДИЗАЙН МИСЛЕНЕТО Дизайн мисленето (design thinking) прави развитието на иновации по-лесно. Това е доказан метод, синтезиран и използван в Станфорд, който е ориентиран към хората и дава ясни стъп ...

23 май 2018 10:23

Още

Гост-лекторите на Festival Brunch Vol. 2

Броени дни до съботната ни закуска, когато на гости ще ни бъде и Христиан Игнатиев, който е част от отбора разказвачи, психолози, технолози, разработчици, режисьори, дизайнери, 3D артисти и аудио инженери, които вярва ...

27 март 2018 12:25

Още

ЗА БФА

Българска фестивална асоциация (БФА) е гражданска организация, която има за цел създаването и поддържането на благоприятна среда за развитие на фестивалите в България.

БФА е организация, която обединява близо 20 български фестивала от различни сектори наизкуството (включително визуални изкуства, кино, музика, театър и други), фестивали с различна големина, бюджети и географски обхват.Българска фестивална асоциация е член на Европейска фестивална асоциация, което е признание за нас и нашите членове.

КОНТАКТИ

Българска фестивална асоциация
Офис: гр.София 1504,
ул. "Панайот Волов" № 3

Лице за административен контакт:

Мария Русева
GSM: ++359 888 359 679
email: office@bfa.bg

ПОЛЕЗНИ ДОКУМЕНТИ

Документи за членство в БФА:

 

Проект "Българо - норвежко партньорство за прозрачна и ефективна публична подкрепа на културния сектор в България" се осъществява с оргомното съдействие и финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИК 2009 - 2014г. Повече за програмата можете да научите на www.ngogrants.bg 

Конференция  "Фестивали в черно и бяло" - презентации на експертите по проекта.

Documents in English

 

 

 

 

Проект "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа"

Други полезни документи: