Проекти

Българо-норвежко партньорство за прозрачна и ефективна публична подкрепа на културния сектор в България


04 май 2015 16:50

Проект на Българската фестивална асоциация (БФА)

Донор: Програма за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г.
Бюджет: 41 350 евро, от които 6350 евро собствен принос на БФА и 35 000 безвъзмездна подкрепа от Програмата за подкрепа на НПО.
Продължителност: 18 месеца. От 01.02.2014 до 01.08.2015.
Партньор по проекта: Norske Festivaler

Аргументация:
Средствата за култура в България се изразходват непрозрачно и неефективно, както на национално, така и на общинско ниво. Това важи в особено голяма степен за средствата, които отиват за неправителствените организации в сферата на културата и като цяло за независимия културен сектор. .В този контекст фестивалите играят специфична и особено важна културна и социална роля. Те са място за среща между различни изкуства, различни стилове, различни поколения, творци от различни държави и т.н. Фестивалите инвестират в нови културни продукти, в международни копродукции, в по-високо качество, в по-добър маркетинг и т.н. Тоест, фестивалите са важен елемент от културната екосистема и ключов посредник в културните процеси, включително чрез ролята си на фасилитатор на контактите между артистите и техните публики. Фестивалите стимулират културното потребление и културното участие. В България фестивалите са недооценявани и спрямо тях няма специална държавна или общинска политика. Редуцираното финансиране и липсата на правила ограничава възможностите за разгръщане и развитие на фестивалите, лимитира възможностите им за международни контакти, потиска организационното им и културно развитие и намалява до минимум средствата, които се инвестират в маркетинг и реклама, и съответно в привличане на нови публики. Проблемите, обаче, не засягат само фестивалите. Липсата на ясни политики и финансови механизми засягат всички независими културни организации.

Цели:
Проектът цели да промени настоящата ситуация чрез постепенна и дългосрочно ориентирана реформа на публичното финансиране за независими културни проекти и организации. Това ще бъде дълъг и сложен процес, който може да продължи и извън срока на проекта, но в крайна сметка желаният резултат ще бъде една по-благоприятна среда за развитието на културните организации. Проектът цели реформа на културните политики на местно и национално ниво с активното участие на независимия сектор. Реформи, които до доведат до по-ефективно и по-демократично управление на публичните средства.

Основни дейности:

  1. Създаване на българо-норвежка експертна група за реформа на финансирането на фестивалите в България.
  2. Проучвания на европейски, норвежки и български модели на финансиране и добри практики, както и на финансовата и юридическата рамка в България.
  3. Провеждане на информационни семинари и работни срещи в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе
  4. Две международни конференции, съвместно с Годишните конференции на БФА
  5. Изработване на Бяла книга за реформи на финансирането на културата на национално и местно ниво и представянето й пред публичните власти.
  6. Работа с медиите и застъпническа кампания, включително чрез създаване на група от специално заинтересовани журналисти и серия от дейности за представяне на каузата на проекта пред публичните власти.
  7. Допълнителни информационни и комуникационни дейности, включително сайт, онлайн платформа и електронен бюлетин

Основни продукти:

  1. Бяла книга с предложения за реформа на публичното финансиране на независимите културни проекти и събития и в частност на фестивалите.
  2. Аналитични доклади за европейския, норвежкия и българския опит в финансирането на независимите културни проекти и събития и в частност на фестивалите.
  3. Информационна кампания за ролята на независимия културен сектор и за необходимостта от промяна на публичното му финансиране

За допълнителна информация:
Александра Гълъбова; Е-mail: office@bfa.bg ;
моб. + 359 887 161 535

Последни новини

Festival Brunch ::: Varna Summer Edition

Много сме щастливи, че форматът Festival Brunch, който Българска фестивална асоциация стартира в началото на 2018 година в столицата ще гостува във Варна в рамките на Международен музикален фестивал “Варненско л ...

15 юни 2018 18:40

Още

Festival Brunch Vol. 4 ::: Медиация

В края на месец юни ни очаква поредната среща от серията Festival Brunch, която ще е и последната за столицата преди лятото. Тема на събитието: МЕДИАЦИЯ Медиацията е един от най-ефективните извънсъдебни способ ...

15 юни 2018 18:07

Още

Гост-лекторите на Festival Brunch Vol. 3

Броени дни до съботната ни закуска, когато наши специални гости ще бъдат лекторите по дизайн мислене арх. Виолетка Славова и арх. Мария Стайнова - от DesignThinking.bg, водещата агенция за иновации в България, която в ...

23 май 2018 10:38

Още

ЗА БФА

Българска фестивална асоциация (БФА) е гражданска организация, която има за цел създаването и поддържането на благоприятна среда за развитие на фестивалите в България.

БФА е организация, която обединява близо 20 български фестивала от различни сектори наизкуството (включително визуални изкуства, кино, музика, театър и други), фестивали с различна големина, бюджети и географски обхват.Българска фестивална асоциация е член на Европейска фестивална асоциация, което е признание за нас и нашите членове.

КОНТАКТИ

Българска фестивална асоциация
Офис: гр.София 1504,
ул. "Панайот Волов" № 3

Лице за административен контакт:

Мария Русева
GSM: ++359 888 359 679
email: office@bfa.bg

ПОЛЕЗНИ ДОКУМЕНТИ

Документи за членство в БФА:

 

Проект "Българо - норвежко партньорство за прозрачна и ефективна публична подкрепа на културния сектор в България" се осъществява с оргомното съдействие и финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИК 2009 - 2014г. Повече за програмата можете да научите на www.ngogrants.bg 

Конференция  "Фестивали в черно и бяло" - презентации на експертите по проекта.

Documents in English

 

 

 

 

Проект "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа"

Други полезни документи: