Новини

Какво е “Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа”?


11 май 2015 11:54

Уважаеми колеги и приятели,

имаме удоволствието да ви съобщим, че на 11 юни 2014г. официално бе стартиран сайтът на програмата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ (ЕФФЕ) – www.effe.eu

ЕФФЕ – Европа за фестивали, Фестивали за Европа – е нова интернационална фестивална платформа, която търси да се свърже с фестивали, които са дълбоко отдадени на изкуствата и общностите около тях. Лансиран от Европейската фестивална асоциация (EFA), новият пилотен проект на Европейската комисия,  откри апликационния процес на европейско ниво, за да съберат заинтересовани фестивали. Най-иновативните арт фестивали ще бъдат избрани за лейбъла и наградата Фестивал на ЕФФЕ . Международно фестивално журито и експерти от областта на изкуството, културата, бизнеса и политическия сектор ще направляват процеса на подбор. Фестивални хъбове в 28-те държави-членки на Европейския съюз ще работят, за да представят, развиват и популяризират ЕФФЕ платформата в техните страни. Лейбълът Фестивал на EФФЕ и наградите ще бъдат обявени и включени в мултимедиен фестивал гайд, който ще бъде публикуван през есента на 2015 г. на гала в един от най-големите фестивали в Европа. Фестивалите са поканени да кандидатстват до 15 ноември 2014 година.

Лейбълът „Европейски фестивал“ е знак за качество, който предлага международно признание за работата на фестивалите и предоставя по-добър достъп до информация за тези фестивали от техните партньори и публики. Фестивалният лейбъл и награда ще са форма на бранд, който ще насърчава повече хора да знаят за и да участват във фестивали.

Експерти от цяла Европа ще оценяват приложенията, за да определят дали фестивалите отговарят на три критерия – артистичен отдаденост, участие в живота на местните общности и европейска и глобална перспектива. В допълнение към лейбъла, международно жури ще даде награди на фестивали, задаващи най-новите тенденции в сферата. Международното фестивално журито ще се състои от разнообразни членове на високо ниво, представляващи основните заинтересовани страни във фестивалния сектор. Членовете на журито ще бъдат обявени през декември 2014 година. Всички фестивали от 28-те държави-членки на ЕС могат да кандидатстват за лейбъла и са поканени да обяснят как те отговарят на посочените по-горе критерии.

Българската фестивална асоциация беше избрана да изпълнява ролята на национален хъб в проекта. На практика български фестивали ще преминат през оценка и категоризация на два етапа, респективно от две журита. Първо, фестивалите ни ще преминат през оценката на българско жури, излъчено от БФА, а след това избраните от България ще преминат към оценяване от международно жури, излъчено от ЕФА.

Получателите на лейбъла и получателите на наградата ще се възползват от по-голяма видимост, ще имат нови възможности за комуникация, по-нататъшно участие на фестивалите им в артистичната общност, и признание за дължимите им стойности. Фестивалният гайд, който ще съществува както на хартиено издание, така и в онлайн формат, ще включва с участието на детайли за фестивалите, статии, факти и данни. Гайдът ще бъде представен на Фестивалната Гала през есента на 2015 година.

Създателите на проекта ЕФФЕ и БФА смятаме, че е важно предимущество за европейските фестивали, да бъдат разпознати от своите партньори и Европейския съюз, за тяхното изключително художествено качество и обществено участие. Платформата кани артисти, режисьори, мениджъри и публиката по целия свят да открие най-добрите и креативни фестивали в Европа на фестивално пътешествие в  многообразието на Европа.

Всичката информация за ЕФФЕ и как да кандидатствате можете да откриете на www.effe.eu

Последни новини

Позиция на БФА по повод конкурс на Национален фонд „Култура”

Публикуваме текста на официалното писмо, което Българска фестивална асоциация входира днес 21.12.2017г. (четвъртък) в Министерство на културата. До: Боил Банов Министър на културата на Р. България Адрес: гр. ...

21 декември 2017 16:56

Още

Приветствие от новия изпълнителен директор на БФА

Уважаеми фестивални организатори, партньори и съмишленици, Фестивалите имат невероятната способност да бъдат пространства на диалог между различни общности, да „действат“ като платформи за споделяне на ...

18 декември 2017 09:59

Още

БФА с нов изпълнителен директор

Уважаеми колеги, партньори и съмишленици, С огромно удоволствие, обявявам назначаването на Светлозара Христова на поста Изпълнителен директор на Българска фестивална асоциация. Светлозара се присъединява към екипа ...

15 декември 2017 13:24

Още

ЗА БФА

Българска фестивална асоциация (БФА) е гражданска организация, която има за цел създаването и поддържането на благоприятна среда за развитие на фестивалите в България.

БФА е организация, която обединява близо 20 български фестивала от различни сектори наизкуството (включително визуални изкуства, кино, музика, театър и други), фестивали с различна големина, бюджети и географски обхват.Българска фестивална асоциация е член на Европейска фестивална асоциация, което е признание за нас и нашите членове.

КОНТАКТИ

Българска фестивална асоциация
Офис: гр.София 1504,
ул. "Панайот Волов" № 3

Лице за административен контакт:

Мария Русева
GSM: ++359 888 359 679
email: office@bfa.bg

ПОЛЕЗНИ ДОКУМЕНТИ

Документи за членство в БФА:

 

Проект "Българо - норвежко партньорство за прозрачна и ефективна публична подкрепа на културния сектор в България" се осъществява с оргомното съдействие и финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИК 2009 - 2014г. Повече за програмата можете да научите на www.ngogrants.bg 

Конференция  "Фестивали в черно и бяло" - презентации на експертите по проекта.

Documents in English

 

 

 

 

Проект "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа"

Други полезни документи: