Новини

Първият фестивален календар на София вече е факт


09 септември 2015 23:10

Българска фестивална асоциация (БФА), с подкрепата на Столична община и програма Европа публикува първите 28 фестивала, които се включиха в единия фестивален календар на София.  Информацията за тях е вече активна в сайта на БФА, на адрес http://www.bfa.bg/, както на български, така и на английски език. 

София посещава фестивалите, които се случват в града. Това е изводът, която правят от БФА след проведеното проучване в рамките на проекта. Според организаторите на 28-те фестивала, които се включиха в него, общият брой посетители на фестивалите в календара до момента е 510 218 човека, което е малко по-малко от населението на половината град. Календарът продължава да бъде отворен за организаторите на фестивали в столицата, които искат да бъдат включени в него.


„Без да имаме претенцията за пълна изчерпателност, резултатите ни говорят, че в София кипи фестивален живот, за който има публика, а още по-хубавото е че 27 от 28-те фестивали са ежегодни и са имали поне две издания до момента.“, споделя изпълнителният директор на БФА  Александра Гълъбова.

Данните от събраните анкети показват още, че 100% от фестивалите имат международно участие в тях, а най-много са в сферата на музиката и музикалната индустрия. Най-голяма концентрация на фестивали има през месеците април, май, юни и септември. Петнадесет от фестивалите, представени в календара, се осъществяват с финансовата подкрепа на Столична община.

Официалното представяне на  „Календар на фестивалите – София“ ще се състои на 11-ти септември 2015г. (петък) от 17:30ч. в Културен център Г8 на  ул. У. Гладстон № 8, гр. София.
Проектът се финансира по програма Европа 2015 на Столична община в партньорство с Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (ЦИОФФ) - България и ще продължи до септември 2015. Календарът, разбира се, ще продължи да бъде активен и занапред, отворен както за нови фестивали, така и за широката публика, търсеща информация за тях.

Последни новини

Позиция на БФА по повод конкурс на Национален фонд „Култура”

Публикуваме текста на официалното писмо, което Българска фестивална асоциация входира днес 21.12.2017г. (четвъртък) в Министерство на културата. До: Боил Банов Министър на културата на Р. България Адрес: гр. ...

21 декември 2017 16:56

Още

Приветствие от новия изпълнителен директор на БФА

Уважаеми фестивални организатори, партньори и съмишленици, Фестивалите имат невероятната способност да бъдат пространства на диалог между различни общности, да „действат“ като платформи за споделяне на ...

18 декември 2017 09:59

Още

БФА с нов изпълнителен директор

Уважаеми колеги, партньори и съмишленици, С огромно удоволствие, обявявам назначаването на Светлозара Христова на поста Изпълнителен директор на Българска фестивална асоциация. Светлозара се присъединява към екипа ...

15 декември 2017 13:24

Още

ЗА БФА

Българска фестивална асоциация (БФА) е гражданска организация, която има за цел създаването и поддържането на благоприятна среда за развитие на фестивалите в България.

БФА е организация, която обединява близо 20 български фестивала от различни сектори наизкуството (включително визуални изкуства, кино, музика, театър и други), фестивали с различна големина, бюджети и географски обхват.Българска фестивална асоциация е член на Европейска фестивална асоциация, което е признание за нас и нашите членове.

КОНТАКТИ

Българска фестивална асоциация
Офис: гр.София 1504,
ул. "Панайот Волов" № 3

Лице за административен контакт:

Мария Русева
GSM: ++359 888 359 679
email: office@bfa.bg

ПОЛЕЗНИ ДОКУМЕНТИ

Документи за членство в БФА:

 

Проект "Българо - норвежко партньорство за прозрачна и ефективна публична подкрепа на културния сектор в България" се осъществява с оргомното съдействие и финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИК 2009 - 2014г. Повече за програмата можете да научите на www.ngogrants.bg 

Конференция  "Фестивали в черно и бяло" - презентации на експертите по проекта.

Documents in English

 

 

 

 

Проект "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа"

Други полезни документи: