Новини

Връчиха ЕФФЕ наградите за топ фестивалите в Европа!


01 октомври 2015 13:35

На 27-ми септември в Париж ( Франция ) се проведе официална церемония по връчване на наградите и представяне на отличените със сертификат за европейско качество фестивали, участвали в проект "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа" ( ЕФФЕ ). ЕФФЕ е проект, иницииран от Европейската фестивална асоциация и разработван съвместно с национални хъбове в цяла Европа, като за България тази функция изпълняваше Българската фестивална асоциация. 250 водещи личности се събраха, за да отпразнуват, наградените със сертифкатът фестивали и 12-те победители на наградите ЕФФЕ за 2015-2016, както и изкуството, което събира милиони хора заедно всяка година по време на хилядите фестивали в Европа.

Сред 760 фестивала от цяла Европа, които получиха сертификата "Европейски фестивал", наградените бяха и 26 представители на българския фестивален сектор. Събитието се състоя в Théâtre de la Ville , като част от Festival d’Automne à Paris и е част от ЕФФЕ. За 2015-2016 наградите бяха спонсорирани от Google Cultural Institute.

Всички фестивали, част от първото поколение ЕФФЕ фестивали, бяха включени в онлайн интерактивен и харитен гайд, платформа на топ фестивалите в Европа. Гайдът можете да поръчате на http://www.effe.eu/effe-guide Той съдържа вдъхновяващи статии за фестивалния живот, както и най-важните детайли на всеки фестивал, които участва в тази платформа. Включването в ЕФФЕ гайда прави информацията фестивалите лесно достъпна за публиката, колеги в областта на изкуството, художници, извършващи компании изкуства, публичните органи на всички нива, спонсори и медии.

На церемонията присъстваха 9 представители от България, включително  председателя на БФА и президент на наградения Европейски музикален фестивал - Васил Димитров, изпълнителният на БФА - Александра Гълъбова, представители на община Варна, сред които  и заместник кмета на общината Пламена Маринова, която представляваше  наградените ММФ "Варненско лято", Международен майски хоров конкурс и Международен фолклорен фестивал - Варна. Също така, сред българските представители на наградените фестивали бяха Момчил Георгиев - програмен директор на МФ "Софийски музикални седмици", Светлозара Христова - директор на Радар - фестивал на границата между жанровете и технологиите и Деница Иванова - координатор международно сътрудничество на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни "ПИЕРО".На събитието присъстваха още представители на "Международния детски Великденски фестивал - Босилеград"

Гореизброените представители на фестивалия сектор в България участваха още в дискусионни панели, посветени на последващото развитие на проекта, включително осъществяване връзка между фестивалите и бизнеса, развитието на портал за фестивални организатори и любители, промотиране на фестивалите и др.

Отделно, дванадесет фестивала бяха наградени за изключителни постижения в посока социална значимост, качество на предлагания културен продукт, артистични постижения в съответното изкуство, върху което се съсредоточават и пр. Ето и списъка на дванадесетте печеливши:

·         Ars Electronica (Linz, Austria)

·         Festival d’Aix-en-Provence (Aix-en-Provence, France)

·         BIG BANG (Antwerp, Belgium; festival takes place in 11 cities across Europe)

·         Malta Festival Poznań (Poznań, Poland)

·         Midnight Sun Film Festival (Sodankylä, Finland)

·         Manifesta (Amsterdam, Netherlands; location of festival changes with each edition)

·         NEXT (Lille, France/Kortrijk, Belgium (Flanders)/Tournai, Belgium (Wallonia))

·         Noorderzon Performing Arts Festival (Groningen, Netherlands)

·         Perforations Festival (Zagreb/Rijeka/Dubrovnik, Croatia)

·         Prague Quadrennial of Performance Design and Space (Prague, Czech Republic)

·         Santarcangelo Festival Internazionale del teatro in Piazza (Santarcangelo di Romagna, Italy)

·         SICK! (Brighton/Manchester, United Kingdom)

 

Повече за проекта ЕФФЕ можете да научите на www.effe.eu

---

www.EFFE.eu най-изчерпателното ръководство за фестивали в Европа, е основана от Европейската фестивална асоцация (EFA), за да даде по-голяма видимост на фестивали и възможност за обмен. Тези фестивали, получатели на лейбъла за качество ЕФФЕ, идват от 31 страни и варират от големите и известни до иновативни и особени. ЕФФЕ е резултат от много години на интензивно сътрудничество с Европейската комисия и Европейския парламент и оперира чрез финансиране от Европейския съюз като пилотен проект.

Последни новини

Festival Brunch ::: Varna Summer Edition

Много сме щастливи, че форматът Festival Brunch, който Българска фестивална асоциация стартира в началото на 2018 година в столицата ще гостува във Варна в рамките на Международен музикален фестивал “Варненско л ...

15 юни 2018 18:40

Още

Festival Brunch Vol. 4 ::: Медиация

В края на месец юни ни очаква поредната среща от серията Festival Brunch, която ще е и последната за столицата преди лятото. Тема на събитието: МЕДИАЦИЯ Медиацията е един от най-ефективните извънсъдебни способ ...

15 юни 2018 18:07

Още

Гост-лекторите на Festival Brunch Vol. 3

Броени дни до съботната ни закуска, когато наши специални гости ще бъдат лекторите по дизайн мислене арх. Виолетка Славова и арх. Мария Стайнова - от DesignThinking.bg, водещата агенция за иновации в България, която в ...

23 май 2018 10:38

Още

ЗА БФА

Българска фестивална асоциация (БФА) е гражданска организация, която има за цел създаването и поддържането на благоприятна среда за развитие на фестивалите в България.

БФА е организация, която обединява близо 20 български фестивала от различни сектори наизкуството (включително визуални изкуства, кино, музика, театър и други), фестивали с различна големина, бюджети и географски обхват.Българска фестивална асоциация е член на Европейска фестивална асоциация, което е признание за нас и нашите членове.

КОНТАКТИ

Българска фестивална асоциация
Офис: гр.София 1504,
ул. "Панайот Волов" № 3

Лице за административен контакт:

Мария Русева
GSM: ++359 888 359 679
email: office@bfa.bg

ПОЛЕЗНИ ДОКУМЕНТИ

Документи за членство в БФА:

 

Проект "Българо - норвежко партньорство за прозрачна и ефективна публична подкрепа на културния сектор в България" се осъществява с оргомното съдействие и финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИК 2009 - 2014г. Повече за програмата можете да научите на www.ngogrants.bg 

Конференция  "Фестивали в черно и бяло" - презентации на експертите по проекта.

Documents in English

 

 

 

 

Проект "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа"

Други полезни документи: