Новини

Връчиха ЕФФЕ наградите за топ фестивалите в Европа!


01 октомври 2015 13:35

На 27-ми септември в Париж ( Франция ) се проведе официална церемония по връчване на наградите и представяне на отличените със сертификат за европейско качество фестивали, участвали в проект "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа" ( ЕФФЕ ). ЕФФЕ е проект, иницииран от Европейската фестивална асоциация и разработван съвместно с национални хъбове в цяла Европа, като за България тази функция изпълняваше Българската фестивална асоциация. 250 водещи личности се събраха, за да отпразнуват, наградените със сертифкатът фестивали и 12-те победители на наградите ЕФФЕ за 2015-2016, както и изкуството, което събира милиони хора заедно всяка година по време на хилядите фестивали в Европа.

Сред 760 фестивала от цяла Европа, които получиха сертификата "Европейски фестивал", наградените бяха и 26 представители на българския фестивален сектор. Събитието се състоя в Théâtre de la Ville , като част от Festival d’Automne à Paris и е част от ЕФФЕ. За 2015-2016 наградите бяха спонсорирани от Google Cultural Institute.

Всички фестивали, част от първото поколение ЕФФЕ фестивали, бяха включени в онлайн интерактивен и харитен гайд, платформа на топ фестивалите в Европа. Гайдът можете да поръчате на http://www.effe.eu/effe-guide Той съдържа вдъхновяващи статии за фестивалния живот, както и най-важните детайли на всеки фестивал, които участва в тази платформа. Включването в ЕФФЕ гайда прави информацията фестивалите лесно достъпна за публиката, колеги в областта на изкуството, художници, извършващи компании изкуства, публичните органи на всички нива, спонсори и медии.

На церемонията присъстваха 9 представители от България, включително  председателя на БФА и президент на наградения Европейски музикален фестивал - Васил Димитров, изпълнителният на БФА - Александра Гълъбова, представители на община Варна, сред които  и заместник кмета на общината Пламена Маринова, която представляваше  наградените ММФ "Варненско лято", Международен майски хоров конкурс и Международен фолклорен фестивал - Варна. Също така, сред българските представители на наградените фестивали бяха Момчил Георгиев - програмен директор на МФ "Софийски музикални седмици", Светлозара Христова - директор на Радар - фестивал на границата между жанровете и технологиите и Деница Иванова - координатор международно сътрудничество на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни "ПИЕРО".На събитието присъстваха още представители на "Международния детски Великденски фестивал - Босилеград"

Гореизброените представители на фестивалия сектор в България участваха още в дискусионни панели, посветени на последващото развитие на проекта, включително осъществяване връзка между фестивалите и бизнеса, развитието на портал за фестивални организатори и любители, промотиране на фестивалите и др.

Отделно, дванадесет фестивала бяха наградени за изключителни постижения в посока социална значимост, качество на предлагания културен продукт, артистични постижения в съответното изкуство, върху което се съсредоточават и пр. Ето и списъка на дванадесетте печеливши:

·         Ars Electronica (Linz, Austria)

·         Festival d’Aix-en-Provence (Aix-en-Provence, France)

·         BIG BANG (Antwerp, Belgium; festival takes place in 11 cities across Europe)

·         Malta Festival Poznań (Poznań, Poland)

·         Midnight Sun Film Festival (Sodankylä, Finland)

·         Manifesta (Amsterdam, Netherlands; location of festival changes with each edition)

·         NEXT (Lille, France/Kortrijk, Belgium (Flanders)/Tournai, Belgium (Wallonia))

·         Noorderzon Performing Arts Festival (Groningen, Netherlands)

·         Perforations Festival (Zagreb/Rijeka/Dubrovnik, Croatia)

·         Prague Quadrennial of Performance Design and Space (Prague, Czech Republic)

·         Santarcangelo Festival Internazionale del teatro in Piazza (Santarcangelo di Romagna, Italy)

·         SICK! (Brighton/Manchester, United Kingdom)

 

Повече за проекта ЕФФЕ можете да научите на www.effe.eu

---

www.EFFE.eu най-изчерпателното ръководство за фестивали в Европа, е основана от Европейската фестивална асоцация (EFA), за да даде по-голяма видимост на фестивали и възможност за обмен. Тези фестивали, получатели на лейбъла за качество ЕФФЕ, идват от 31 страни и варират от големите и известни до иновативни и особени. ЕФФЕ е резултат от много години на интензивно сътрудничество с Европейската комисия и Европейския парламент и оперира чрез финансиране от Европейския съюз като пилотен проект.

Последни новини

Позиция на БФА по повод конкурс на Национален фонд „Култура”

Публикуваме текста на официалното писмо, което Българска фестивална асоциация входира днес 21.12.2017г. (четвъртък) в Министерство на културата. До: Боил Банов Министър на културата на Р. България Адрес: гр. ...

21 декември 2017 16:56

Още

Приветствие от новия изпълнителен директор на БФА

Уважаеми фестивални организатори, партньори и съмишленици, Фестивалите имат невероятната способност да бъдат пространства на диалог между различни общности, да „действат“ като платформи за споделяне на ...

18 декември 2017 09:59

Още

БФА с нов изпълнителен директор

Уважаеми колеги, партньори и съмишленици, С огромно удоволствие, обявявам назначаването на Светлозара Христова на поста Изпълнителен директор на Българска фестивална асоциация. Светлозара се присъединява към екипа ...

15 декември 2017 13:24

Още

ЗА БФА

Българска фестивална асоциация (БФА) е гражданска организация, която има за цел създаването и поддържането на благоприятна среда за развитие на фестивалите в България.

БФА е организация, която обединява близо 20 български фестивала от различни сектори наизкуството (включително визуални изкуства, кино, музика, театър и други), фестивали с различна големина, бюджети и географски обхват.Българска фестивална асоциация е член на Европейска фестивална асоциация, което е признание за нас и нашите членове.

КОНТАКТИ

Българска фестивална асоциация
Офис: гр.София 1504,
ул. "Панайот Волов" № 3

Лице за административен контакт:

Мария Русева
GSM: ++359 888 359 679
email: office@bfa.bg

ПОЛЕЗНИ ДОКУМЕНТИ

Документи за членство в БФА:

 

Проект "Българо - норвежко партньорство за прозрачна и ефективна публична подкрепа на културния сектор в България" се осъществява с оргомното съдействие и финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по ФМ на ЕИК 2009 - 2014г. Повече за програмата можете да научите на www.ngogrants.bg 

Конференция  "Фестивали в черно и бяло" - презентации на експертите по проекта.

Documents in English

 

 

 

 

Проект "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа"

Други полезни документи: