top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

„ПАНАИР НА КУКЛИТЕ“ от 13 СЕПТЕМВРИ 2024

13-тото ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ ЗА УЛИЧЕН И КУКЛЕН ТЕАТЪР „ПАНАИР НА КУКЛИТЕ“ СТАРТИРА НА 13 СЕПТЕМВРИ С МНОЖЕСТВО ТВОРЧЕСКИ ИЗНЕНАДИ.

От 13 до 21 септември София ще бъде изпълнена с магията на уличното и кукленото изкуство на трупи от цял свят.

 

На 13.09.2024 г. от 19:30 ч. в салона на Столичен куклен театър, на ул. „Гурко“ № 14, ще се състои официалното откриване на 13-ия Международен фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите“ с последната премиера в репертоара на Столичен куклен театър „И ние играем Ромео и Жулиета“ по идея на Камен Асенов. 



А на14-и септември от 20:00ч. в салона ни на ул. салон „Гурко“ 14. ще ви очаква единственият вентролог в България, който е част от трупата на театъра – организатор на фестивала, стендъп комикът и актьор – Димитър Иванов-Капитана с щоуто за възрастни „КАПИТАНЕ, КАПИТАНЕ, КАКВО Е...?“ 



В рамките на фестивала,  в зала „Райко Алексиев“ 125, ще бъде представена и изложбата на сценографа проф. Майа Петрова и нейните ученици, които подбраха най-впечатляващите експонати от цялостното си творчество. Експозицията е достъпна от 4 до 20 септември. Предстоят и няколко премиери, една от които е на новия образователен спектакъл на Столичен куклен театър - „Небивалици с букви“, по книгата на Цветанка Брестничка „Небивалици с буквите от А до Я, реж. Елица Петкова. Премиерата на постановката ще бъде на 15.09.2024г от 11:00 ч. в салона на бул. „Я. Сакъзов“ 19 на СКТ.



Като един от водещите куклени фестивали в цяла Европа, 13-тото издание на „Панаир на куклите” ще изпълни столицата ни с пъстроцветни артисти от световна величина и цялото великолепие на уличния и куклен театър.

„В рамките на фестивала, с нетърпение очакваме всички почитатели на нашето изкуство, които ще станат свидетели на срещата между театър и нови технологии, разнообразни творчески дейности и опити, свързани с изпълнителски изкуства, както в зала, така и в отворени пространства.  По традиция, всички улични представления ще бъдат с вход свободен.“, съобщават от театъра.

Уличните представления започват още на 13 септември от 11:00ч. с шествие по пешеходната зона на бул. „Витоша“ между ул. „Солунска“ и бул. „Патриарх Евтимий“.



Представления на открито можете да гледате в градска градина пред Народен театър, по ул. „Иван Вазов“, през градинка „Чайка“ до Столичен куклен театър – салон „Гурко“ 14, по алеите на Борисова градина, от езерото „Ариана“ до детска площадка „Слонче“ и по алеите на Южен парк от входа към ул. „Бяла черква“ по главната алея до поляната с гълъбитеПълната програма на фестивала можете да откриете на http://www.sofiapuppet.com/

 

Фестивалът се организира от Столичен куклен театър, с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на София и програмата „София празнува 17 септември.“ „Панаир на куклите“ 2024 се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

„Панаир на куклите“ е част от семейството на Българската фестивална асоциация.

 

Международният фестивал-биенале за уличен и куклен театър "ПАНАИР НА КУКЛИТЕ" се организира от Столичен куклен театър за пръв път през 2002 г. От 2004 г. с решение на СОС, става част от Календара на културните събития на Столична община. В досегашните дванадесет издания на фестивала са изиграни повече от 350  представления на трупи от над 25 държави.

 

Фестивалът се стреми да предлага богата международна програма за всички възрастови групи в двата жанра - уличен и куклен театър, както и редица съпътстващи събития - работни срещи, уъркшоп ателиета, семинари, майсторски класове и други. Философията на организаторите е да осъществява контакт с трупи и артисти, които представят значими спектакли, получили награди от престижни международни театрални форуми.

„Стремим се да популяризираме българските и европейските достижения на куклено-театралното изкуство и уличен театър, като залагаме както на добре познати и утвърдени театрални трупи и артисти, така и на по-авангардни изпълнители, които вече са получили оценката на публиката и критиката. С течение на годините превърнахме фестивала в значимо събитие, което ще продължаваме да доразвиваме и занапред, защото то не е просто част от Календара на културните събития на София, а се нарежда сред водещите куклени фестивали в Европа.“ - това е мисията на фестивала, публикувана в сайта на театъра.


Текстът е подготвен по материали на организатора

 

Comments


bottom of page