top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

"Софийски музикални седмици" с есенно издание през 2024

За първа година „Софийски музикални седмици" продължава през есенния сезон отново с международни гости, именити музиканти и изгряващи таланти, които ще представят палитра от камерни концерти, опера с кукли и отбелязване на 90 годишния юбилей на маестро Васил Казанджиев.

Есенните „Софийски музикални седмици“ започват на 13 септември с гости от Южна Корея, които ще представят минималистична музика за традиционни източни инструменти в галерия Униарт – НБУ.


Фестивалът продължава с още три концерта в камерна зала „България“: на 21 септември „Акордеонна фиеста“ с Ангел Маринов и неговите ученици, на 24 септември Мандолинен квинтет „София“ със солисти Анна Карадимитрова – сопран, Преслав Петков – кларинет и познатият китарист от БТР Славчо Николов и на 26 септември с изключителното Клавирно дуо Иво Върбанов и Фиамета Тарли, които ще представят програма от Панчо Владигеров, Дариус Мийо, Дейв Брубек и Астор Пиацола. В същия ден Столичният куклен театър представя Куклена опера „Художествено-драматичните преживявания на Канари” по либрето на Алекс Александров, музика Георг Филип Телеман и Бистра Дилянофф.        

На 27 септември предстои проектът PRESENT PAST съвместно с Гьоте институт по музика на Петър Керкелов и Чико Мело, а на 28 септември ще чуете интересен концерт, комбиниращ звука на барокови и етно инструменти с музикантите Алон Сариел – барокова мандолина и лютня, Юрген де Бруин – лютня, Калина Андреева – вокал и контрабас, Борислав Илиев – тамбура и китара, Христина Белева – гъдулка и вокал. Съвместен проект с Белгийското председателство на ЕС.



Юбилейният концерт за 75-годишнината на  Александър Кандов с участието на Анжела Тошева – пиано, Росен Идеалов – кларинет и др. се отлага за ноември.

 

Припомняме, че тази година във фокус на фестивала са българските композитори Панчо Владигеров и Васил Казанджиев. Техни произведения прозвучаха през изминалите месеца, под мотото „Юбилеи и годишнини“. На 30 септември от 19 ч. в Камерна зала „България“ предстои големият юбилеен концерт на маестро Казанджиев с премиерни творби в изпълнение на квартет „Фрош“, пианистите Гергана Несторова, Надежда Цанова и Стефан Врачев, Анжела Маджарова – арфа и Виктор Теодосиев – валдхорна.


В съпътстващата програма на есенното издание предстои представяне на редица музикални книги: на Полина Антонова за архивите на Димитър Ненов; на Кръстин Настев „Хорът и хоровият диригент в операта. Аспекти при работа с оперен хор“ и компактдиск на фестивала „Бъдещето днес“; книга на Милена Божикова за Васил Казанджиев.

 

Подробности в програмата, може да намерите на страницата:

и в социалните мрежи:

 

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2024 г. Фестивалът е член на Българската фестивална асоциация и е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация.

Съорганизатори на събитието са Столична община, Министерство на културата, Софийска филхармония.

 

Comments


bottom of page